Сватбен видеограф

Той трябва да успее да улови всеки един момент от сватбеното тържество от самото начало при домовете на младоженците, чак до края на купона в заведението.

СВАТБЕН ВИДЕОГРАФ

Сватбения видеограф – видеооператор има много важна роля за Вашата сватба.

Той трябва да успее да улови всеки един момент от сватбеното тържество, от самото начало при домовете на младоженците, чак до края на купона в заведението.

За да постигне това е нужно винаги да заема най-правилната позиция, постоянно да се движи като в същото време следи какво се случва около него и при необходимост да го заснеме.

Добрият сватбен видеоператор знае как да съчетае близки и общи планове, тъй като винаги добрият резултат е баланс от двете. За да се случи всичко това е нужна качествена и модерна техника, която да гарантира от една страна перфектното качество на картината, а от друга – стабилни движения, които създават усещане за филм, такъв, какъвто сме свикнали да гледаме по телевизията.

Разбира се за да се получи този ефект, за да може сватбата да бъде гледаема от начало да край, без да искате да превъртате ненужни моменти или нестабилни кадри (които винаги дразнят зрителя) е нужно заснетият материал да премине през професионален монтаж.

Тук е мястото да споменем, че монтажистът е съвсем различна професия и е несериозно операторът сам да монтира или както става в такива моменти по-точно да „навърже“ кадрите. Ефектът от това е дълъг и тежък за гледане материал, който е доста далеч от понятието сватбен филм.

Сватбен видеограф видеооператор

Монтажистът, освен че ще подбере най-добрите кадри…

… и ще ги съчетае по най-подходящият начин има и важната роля да създаде сватбеният Ви трейлър и/или сватбената Ви видеосесия.

Точно тези клипове ще гледате най-често, когато искате да си спомните за най-прекрасния ден в живота Ви.

Точно тях ще показвате на приятели и роднини –   гости на сватбеното тържество. Тези клипове изискват много повече внимание и художествена креативност.

Но да се върнем към оператора, тъй като от него започва всичко (все пак за добър монтаж трябва и добре заснет материал).

Важно е да сте обсъдили предварително сценария за целия ден за да е запознат какво ще се случва, от къде ще преминете, кои са ритуалната зала и църквата, кое е заведението.

Тези детайли са необходими тъй като има места, където снимането без допълнително осветление би довело до много тъмни и шумни (некачествени) кадри.

Освен добрата техника за да се получи всичко перфектно е нужна много добра ориентация, бърза реакция и много движения – все пак гледаме видео, а не снимка.

Ако горните условия не са изпълнени се обричате да гледате филм от сватбата си като от охранителна камера – статична обща гледна точка.

За да улесним работата на видеооператорът е нужно той и сватбеният фотограф да са добре сработен екип, да не си пречат, а по възможност да си помагат през целия ден и да работят като истински екип.

Още по-добри резултати ще имате, когато фотографът и операторът се познават с DJ.

Това гарантира, че всичко което ще се случи ще бъде уловено от самото начало без да се пропуска нищо, че няма да се обяви нито един ритуал преди камерата да е включена или пък фотографа да е на правилното място.

Ако казаното по-горе е изпълнено остава само да купите пакет пуканки, да си пуснете щорите и следващите два часа да се любувате на сватбеният си филм, а Вашите деца да не спират да Ви казват колко красиви сте били на сватбата Ви.